Image may be NSFW.
Clik here to view.Dat het wereldwijde web te pas en te onpas wordt gebruikt als commercieel platform is niks nieuws meer. Boeken, vakanties, computers en tegenwoordig zelfs auto’s: alles wordt online te koop aangeboden en ook voor onze dagelijkse boodschappen hoeven we de deur niet meer uit. Het gemak en de betrouwbaarheid van e-commerce wordt steeds groter en dus de drempel steeds lager. Waar vraag is, wordt deze vroeg of laat beantwoord met aanbod, dus was het een kwestie van tijd voordat de eerste huizen via internet worden aangeboden. De bedenkers van Route Mobiel en de onbemande benzinepomp hebben vandaag Bieden en Wonen gelanceerd, een veilingsite waar geïnteresseerden onder leiding van een notaris op een woning kunnen bieden.
Het concept is even simpel als eenvoudig: alle deelnemers kunnen tegelijkertijd een bod doen, waarna ze direct te zien krijgen welke positie ze daarmee innemen. Het hoogste bod dat twee ronden lang blijft staan is het winnende. Een veiling duurt, afhankelijk van het aantal ronden, maximaal één uur per te veilen woning. Voor de koper gelden vervolgens dezelfde voorwaarden als bij een traditionele koopovereenkomst, inclusief drie dagen bedenktijd. Ook kan er ‘gewoon’ bezichtigd worden, wat eigenlijk niet meer dan logisch is. Ik wil de vloer horen kraken en op mijn gemak door het huis struinen terwijl ik me afvraag of ik de luie stoel in de hoek wil hebben of liever bij de koffietafel in het midden, om nog maar te zwijgen van de klopgeesten. Laat dit aspect van de huizenjacht maar fijn offline plaats blijven vinden.
De initiatiefnemers verwachten meer transparantie en eerlijkere prijzen op de huizenmarkt. Deelnemers worden vooraf gescreend door de notaris en moeten de gebruikelijke regels en voorwaarden ondertekenen. Bieden en Wonen werkt samen met makelaarsvereniging NVM en krijgt al voorzichtige positieve reacties van de vereniging Eigen Huis. Ook professor en econoom Arnold Heertje is positief over Bieden en Wonen:
“Bieden en Wonen speelt in op de behoefte in de samenleving aan meer openheid en transparantie. Het voordeel voor consumenten is dat zij een beter overzicht krijgen, de markt wordt doorzichtiger. Daarnaast bespaart het tijd omdat het zoekproces eenvoudiger wordt.”
Hoewel ik professor Heertje moeilijk ongelijk kan geven (we hebben het wel over Arnold Heertje, al sinds jaar en dag behorend tot de vaderlandse intelligentsia), denk ik dat hij met zijn laatste conclusie de plank een beetje misslaat. Als krap behuisde student is de woningmarkt voor mij voorlopig nog terra incognita, maar ik weet wel dat sites als Funda en Jaap al langer gemak bieden bij het zoeken. Ook Arnold Heertje zit er dus wel eens naast, maar Bieden en Wonen is verder wel degelijk vernieuwend en wat mij betreft een verrijking voor de huizenmarkt. Nu eerst nog even afstuderen, dan kan ik er tenminste zelf ook van profiteren.